Bad Pyrmont is een klein maar fijn kuuroord in het Zuiden van Nedersaksen. Neem hier ook een kijkje in het kasteel waar de jonge prinses Emma in de zomer verbleef.
Bad Pyrmont is voor Nederlanders interessant omdat het op de Oranjeroute ligt. Hier kwam koning Willem III bij het zomerverblijf van de familie von Waldeck op bezoek, om te zien of één van de vier dochters een geschikte huwelijkskandidaat zou zijn.
Maar Bad Pyrmont is op zichzelf ook al een leuke plaats om te bezoeken. Het is een kuuroord met diverse heilzame bronnen. En een heerlijk Kurpark om door te wandelen.
Bad Pyrmont kent ook nog andere attracties, zoals het grote belevenisbad, en een kleine dierentuin. Bovendien is de omgeving heerlijk om in te wandelen.
Bad Pyrmont ligt in het Weserbergland, in het Zuiden van Nedersaksen. Hier bevindt zich op 3 a 4 kilometer diepte een afkoelend magmaveld. Het gas dat hieruit opborrelt komt door scheuren en breuklijnen omhoog, en voedt maar liefst 19 bronnen in de omgeving van Bad Pyrmont.
Uit opgravingen blijkt dat de bronnen al sinds de Steentijd door mensen bezocht worden. Zowel de oermensen, Romeinen als Germaanse stammen brachten offers in de bronnen. Vanaf de 16e eeuw er een kuuroord waar gasten uit heel Europa naartoe kwamen om te genezen.
In 1668 begon de graaf van Pyrmont met de aanleg van een kuurcomplex. Deze bestond met name uit de Hauptallee, een wandelpromenade langs de bronnen. Zo konden de mensen wandelend de heilzame dampen inhaleren.
Der Hyllige Born (heilige bron) is de beroemdste bron van Bar Pyrmont. Hij werd als eerste genoemd in een document uit 1350.
Om deze bron is een soort tempeltje opgericht. En samen met 2 andere bronnen staat deze op de Brunnenplatz, ook het startpunt van de Hauptallee.
Achter der Hyllige Born ligt de Wandelhalle. Hierin kunnen kuurgasten hun wandeling maken wanneer het slecht weer is. Bovendien kan je hier het water van 6 van de overgebleven 7 bronnen bronnen proeven.
Het bijzondere is dat iedere bron zijn eigen kenmerken heeft. Sommigen (met name de Zuidelijke bronnen) zijn zout, anderen bevatten andere mineralen. Het water uit de 7de is bedoeld om mee te baden.
In een voormalige steengroeve ten Noorden van het centrum van Bad Pyrmont bevindt zich de Dunsthöhle. Leuk om even heen te wandelen
In de 17e eeuw ontdekte men hier dat er een damp omhoog kwam waar mensen van flauwvielen. Met dacht aan zwavel, maar later bleek het om CO2 te gaan.
Er werd een gewelf en klein gebouw op de grot gebouwd om een droog zweetbad voor kuurgasten te maken. Het zou helpen tegen zwellingen, jicht en stijve gewrichten.
Het wandelen over de Hauptallee, inmiddels met terrasjes, is gratis. Maar voor het naastgelegen Kurpark moet je entree betalen. Maar dat is het wel waard.
In het mooi aangelegde park geniet je van de bloemen, een palmentuin, en mooie wandelpaden.
Er zijn ook vijvers, fonteinen, een sprookjestuin, sporttoestellen enzovoorts. Je kan je hier gerust een hele dag vermaken.
Naast, of deels in het Kurpark ligt de hoofreden voor ons bezoek aan Bad Pyrmont: het Slot. Het door een gracht omringde complex is via een brug toegankelijk.
In de 16e eeuw werd hier een eerste vesting met slot in Wenerrenaissance stijl gebouwd. Na beschadiging in de Dertigjarige oorlog is dit slot geheel gesloopt. Op de fundamenten is in de 18e eeuw het huidige slot in Barokstijl gebouwd.
Toegang tot het complex is gratis. Direct na de brug kom je door de oude vestingsmuren. Leuk om ook een kijkje te nemen in de kelders hoewel er weinig te zien is. Hier vandaan klim je omhoog naar het plein voor het barokke slot.
Je kan het prachtige slot rondom bewonderen, en ook het er achter liggende Kommandantenhaus. Alleen voor de toegang tot het museum in het slot betaal je een kaartje.
In het museum vind je alles over de geschiedenis van Bad Pyrmont. Van de eerste archeologische vondsten, de verdelingen van het grondgebied tussen bisschoppen en graven tot de ontwikkeling tot kuuroord.
Uiteraard is er ook veel aandacht voor het Vorstendom Waldeck-Pyrmont. Hiertoe behoorde ook Emma von Waldeck-Pyrmont, de tweede echtgenote van koning Willem III. Veel aandacht voor Emma is er niet in het museum, daarvoor moet je naar het paleis in Bad Arolsen.
Zoals het een kuuroord betaamd, zijn er in Bad Pyrmont verschillende hotels met wellness en kuurbehandelingen. En er zijn ook openbare wellness complexen.
De meest uitgebreide daarvan is het Hufeland Therme. Hier vind je diverse sauna's, baden en behandelingen.
Ben je met kinderen, dan is het Erlebnisbad Pyrmonter Welle de beste keuze. Hier wat meer zwembaden, met ook een kinderbad en een grote glijbaan. En voor de ouders een sauna en fitness mogelijkheden.
Naast het erlebnisbad in Bad Pyrmont ligt ook een kleine maar leuke dierentuin.
Op een kleine oppervlakte (3 hectare) is een grote collectie dieren te zien. Hierbij is ook aan het dierenwelzijn gedacht. Waar er voorheen nog leeuwen in een klein hok te zien waren, zijn die nu niet meer aanwezig.
In plaats van grote roofdieren is er gekozen voor kleine aapjes zoals de oestiti's. Ook maki's en vari's, otters en stokstaartjes zijn er te zien. En de gibbons lijken genoeg ruimte te hebben om hun slingertoeren uit te halen.
Midden in de dierentuin is ook een leuke speeltuin te vinden. Een leuk gezinsuitje dus voor een halve dag.
Bad Pyrmont is een paradijs voor wandelaars. Als je aan het stadje en het Kurpark nog niet genoeg ruimte om te wandelen hebt, kan je ook in de omgeving terecht.
Wanneer je vanaf de Wandelhalle over de Hauptallee wandelt, dan kom je via de fontein en een leuke waterloop bij het Europa-platz aan de andere kant van de Südstrasse. Hier staat het bureau van Bad Pyrmont Tourismus.
Hier kan je informatie krijgen over verschillende wandelroutes in de omgeving. Leuk zijn de thema-wandelingen, zoals de Philosophen-weg of de 3 Türmen Tour. Bij die laatste wandel je onder andere naar de historische Schellenturm, de locatie van het eerste kasteel van Pyrmont.
Het moge duidelijk zijn, Bad Pyrmont heeft ons positief verrast. Ons korte bezoek had gerust een paar dagen langer mogen duren.