Het Beierse Woud, bossen en bergen vol historie en activiteiten

Het Beierse Woud ligt in het uiterste Zuid-Oosten van Beieren, tegen de Tsjechische grens. In dit middengebergte vind je een prachtige natuur en vele activiteiten.

Patrick wandelt door het mooie Beierse Woud

Het Beierse Woud is het middengebergte tussen de Tsjechische grens en de Donau van Regensburg tot Passau. Het vormt één geheel met het Boheemse Woud (Sumava) aan de andere kant van de grens in Tsjechië.

Een deel van dit gebied is Nationaal Park, en dus beschermd natuurgebied. Maar ook in de rest is prachtige natuur te vinden.

De hoogste piek is de Grosser Arber, van 1456 meter, maar er zijn meer pieken van meer dan 1000 meter. Vooral op de grens met Tsjechië. Er zijn ook diverse mooie watervallen te vinden.

Verder kent het Beierse Woud vele kleine stadjes en dorpen, in het prachtige glooiende landschap. Met tal van activiteiten om te ondernemen,

Het Nationale Park Beierse Woud

Onze gids bij een kaart van Nationaal Park Beierse Woud

Niet het hele Beierse Woud vormt beschermd gebied. Dat geldt alleen voor het Nationale Park, dat grofweg van Bodenmais tot Mauth loopt. Het is het oudste Nationale Park van Duitsland en telt 243 vierkante kilometer.

Natuurbehoud bestaat voor een groot oppervlak (70%) uit de natuur zijn gang laten gaan. Ook bij problemen zoals de schorskever, die veel stukken naaldbos heeft verwoest. De natuur herstelt zichzelf, en er ontstaat een soort oerwoud.

Het Nationale Park is wel toegankelijk, maar alleen op de wandel- en fietspaden. Er zijn belevenispaden en avonturenpaden aangelegd, evenals bosspeeltuinen en...

Boomkroonpaden

Het mooie Baumwipfelpfad bij Neuschönau

Bij het plaatsje Neuschönau vind je een Baumwipfelpfad in Het Nationale Park. Met veel educatieve informatiepanelen.

Vanaf de entree bij de parkeerplaats volg je eerst een route over vlonders hoog door het bos. Hier leer je alles over de dieren die in het Beierse woud leven zoals de auerhoen, de lynx en de wolf.

Uiteindelijk kom je bij de ei-vormige hoge toren, waar je rondjes omhoog loopt tot het uitzicht op 44 meter hoogte. Met uitzicht over de bergtop Grosse Rachel van 1453 meter, het bos tot aan de grens met Tsjechië, en de Beierse dorpjes net buiten het Nationale Park.

Bij Sankt Engelmar is nog een tweede boomkroonpad. Hierbij kunnen de kinderen met de glijbaan weer naar beneden.

Het boerenleven in het Beierse Woud

Boerderijen in het Beierse Woud

Het Boheemse woud, waar het Beierse Woud ook onder valt, is dunbevolkt. Zo dun, dat de Tsjechische koning in de 13e eeuw Duitse boeren uitnodigde om zich aan de Tsjechische kant te vestigen.

Aan beide kanten van de grens was het boerenleven zwaar. Zeker toen de Tsjechische reformateur Jan Hus in 1415 bij het concilie in Konstanz op de brandstapel belandde. Woedende Tsjechen verjoegen de boeren in het Boheemse woud en verwoestten de boerderijen.

Jaren later keerden de boeren weer terug, maar het leven werd er niet makkelijker op. Ook niet toen Hitler het stuk Tsjechië met de daar wonende "Sudetendeutchen" claimde.

Om te zien hoe de boeren in het Beierse Woud in de 19e eeuw leefden kan je een kijkje nemen bij het Freilichtmuseum in Finsterau. 

De hoogste piek Grosser Arber

Wandelen rond de Grosser Arbersee

De hoogste piek van het Beierse Woud is de Grosser Arber van 1456 meter. Hier ligt ook een klein skigebied, niet sneeuwzeker maar toch. De stoeltjeslift is ook in de zomer open voor wandelingen op de berg.

Een stukje lager op de berg ligt de Grosser Arbersee. Hier staat een restaurant met prachtig uitzicht op het meer. Dit is het startpunt voor prachtige wandelingen rond het meer.

Heb je de kinderen mee? Er is een walkogelbahn op de route. Voor een Euro koop je een kogel die je op uitgesneden banen kan laten rollen. Gaaf, eigenlijk ook wel voor volwassenen...

De glasindustrie van het Beierse Woud

Patrick leert over glas maken bij het glasmuseum in Frauenau

Een belangrijke industrie in het Beierse Woud was het blazen van glas. Al vanaf de 15e eeuw werden er hier glazen geproduceerd.

In het glasmuseum in Frauenau kan je de ontwikkeling van glas vanuit Mesopotamië via de Middeleeuwen tot vandaag beleven. Bovendien kan je hier vele kunstwerken van glas bewonderen.

Zwiesel is het centrum van de glashandel. Zwiesel Kristalglas AG is hier de grootste werkgever. En overal in het stadje vind je activiteiten en verwijzingen op het gebied van glas, zoals de glaspyramide, glasblazerijen en glasgalerijen.

Buiten Bodenmais vind het het Joska Glasparadies. Met glasblazerij, glastuin, een kinderland rond het thema glas, en jaarrond diverse evenementen. Genoeg om je met het hele gezin een halve of hele dag te vermaken.

Watervallen rond Bodenmais

Patrick bij de Riesloch Wasserfälle

Het mooie dorpje Bodenmais is ook een goede uitvalsbasis voor wandelingen in de natuur. Het gezellige dorp kent diverse hotels, met vaak heerlijke wellnessfaciliteiten om bij te komen van een lange dag in de bergen en bossen.

Op enkele kilometers van het dorp bevinden zich de hoogste watervallen van Beieren: de Riesloch Wasserfälle. Vanaf de rand van het dorp, waar je je auto betaald kan parkeren, is het nog een flinke klim van ruim een half uur, maar dat is zeer de moeite waard.

Bij de splitsing tussen Untere en Obere Wasserfal kies je voor de Untere. Eventueel kan je daarvandaan nog naar de Obere klimmen. Je klimt in ieder geval al langs de snel stromende Riesbach. De echte klimmers kunnen nog verder klimmen, richting de top van de Grosser Arber.

Een stukje naar het Westen vind je nòg een waterval: de Hochfall Wasserfall. Om deze te bereiken zijn er een paar parkeerplaatsen op ruim een kwartier wandelen.

Lamer Winkel en Kleine Arbersee

Ten Noorden van de Grosser Arber ligt de Lamer Winkel. Dit is een vallei tussen meerdere bergtoppen van boven de 1000 meter. Met de dorpen Lohberg, Lam en Arrach, alle drie met hun eigen bezienswaardigheden.

Het treintje van de Kleiner Arberseebahn
De Kleiner Arbersee met z'n drijvende eilanden

Vanuit Lohberg gaat een toeristentreintje naar de Kleine Arbersee. Dit is een bijzonder meer onder de top van de Kleiner Arber. In het meer drijven een paar grote eilanden, een botanisch unicum.

De start en stop van het treintje is bij het...

Dierenpark in Lohberg

Wolven in het Bayerwald Tierpark in Lohberg

Om met name de grotere dieren in het Beierse Woud te spotten moet je enorm veel geluk hebben. Maar gelukkig kan je ze in Bayerwald Tierpark bij Lohberg wel goed zien.

Zo'n honderd soorten dieren zijn hier te zien in hun oorspronkelijke leefomgeving. Van een kudde wisenten (Europese bisons) tot kleine spechten in een grote volière.

Bijzonder zijn de lynxen, elanden en een roedel wolven. Voor de kinderen is er een kinderboerderij, en een avonturen speeltuin.

Zilvermijn Fürstenzeche

Ingang van de zilvermijn Fürstenzeche

In het Beierse Woud zijn in het verleden ook kostbare metalen en edelstenen gewonnen. Vanaf de 16e eeuw waren er een aantal mijnen in verschillende perioden actief. Onder andere Zilver, lood en mineralen werden gevonden.

Bij Lam is de oude zilvermijn Fürstenzeche voor bezoekers geopend. Hier hoor je de verhalen van de mijnwerkers uit de middeleeuwen die met de hand de tunnels uithakten. Maar ook dat er in de DDR tijd stiekem naar Uranium gezocht werd, tevergeefs.

In 1963 werd gestopt met de mijnbouw, en de ingang opgeblazen. Vanaf 1993 is op particulier initiatief de mijn weer uitgegraven. Bruikbare delfstoffen werden niet meer gevonden, er worden wel tours gegeven in de mijn.

Arrach Moor, een uniek stukje hoogveen

Kunstzinnige informatieborden bij het Arrach Moor

Net buiten het dorp Arrach ligt een bijzonder stukje natuur, het Arrach Moor. Er valt hier eigenlijk te weinig regen voor een veengebied, maar het moeras wordt gevoed door ondergrondse bronnen.

Door het kleine natuurgebied loopt een vlonderpad om over te wandelen. En langs de route zijn er informatieborden over de bijzondere planten en dieren die hier leven, zoals moerasplantjes, adders, en vlinders.

Bij het onderhoud van het gebied wordt de helpende hand geboden door een familie bevers. Met hun dammetjes houden zij het waterniveau op peil, wat belangrijk is voor behoud van het veen.

Vlakbij het Moor ligt het Seepark Arrach. Hier vind je een speeltuin, minigolf, restaurant en, de naam zegt het al, een zwemmeertje.

Drexler Hof en Bärwürzerei

Wisky distelleerderij en museum bij het Drexler Hof

In Arrach zelf vind je een aantal winkels en musea verzameld in het Drexler Hof. Het meest in het oog springend is hier de destilleerderij waar whisky, brandewijnen en schnaps in vele verschillende smaken gemaakt wordt.

Dat doet men hier al heel lang, vandaar dat er ook een museum over te bezoeken is. En in de winkel kan je al die smaakjes proeven en, uiteraard, kopen.

Maar er is veel meer op het terrein te vinden. Zoals een mineralenmuseum, met allerlei soorten bijzondere stenen die in het Beierse Woud gevonden zijn. En een Ambachtsmuseum, waar je de verschillende beroepen van weleer kan ontdekken, zoals smid, kuiper, zadelmaker en nog veel meer.