Hoog op een heuvel prijkt het prachtige romantische slot Braunfels. Ontdek de geboorteplaats van Amalia van Solms en geniet van het naastgelegen stadje.
Je weet inmiddels dat Duitsland vele kastelen heeft, zo ook in de regio rond de rivier de Lahn. De mooiste daarvan vind je in het stadje Braunfels. Het ligt op de Oranjeroute omdat Amalia van Solms hier geboren is.
Maar er is meer te zien in Braunfels. Zoals een Altstadt boordevol vakwerkhuizen. Niet voor niets ligt het ook op de Vakwerkroute.
Ook rond de stad zijn er nog diverse bezienswaardigheden te vinden. Daarover later meer, laten we beginnen bij het begin:
De eerste vermelding van kasteel en stad Braunfels komt uit het jaar 1246. Waarschijnlijk was er ruim voor die tijd al bewoning op de strategische berg, want op dat moment is er al sprake van een woontoren met 3 verdiepingen.
Nog in de 13e eeuw werd het kasteel uitgebreid met een paleisgebouw en muren met poort rond een binnenplaats. Het kasteel fungeerde als verdedigingsvesting voor de graven van Solms tegen hun machtige buren, de graven van Nassau.
Rond het kasteel waren er nederzettingen. Deze werden ook met muren versterkt, ter verdediging van de nederzettingen zelf, maar ook als extra verdedigingslinie voor het kasteel.
In de Dertigjarige oorlog zijn stad en kasteel 5 keer bezet geweest. En in 1679 zijn ze door een grote brand grotendeels verwoest. Daarna is het stadje weer opgebouwd met veel vakwerkhuizen, die vandaag de dag nog steeds het stadsbeeld bepalen.
Ook het kasteel is weer herbouwd op de bestaande fundamenten. Maar daar is in de eeuwen erna nog veel aan veranderd.
Door alle verwikkelingen in bleef de familie van Solms-Braunfels eigenaar van het kasteel. Voor de brand was het omgebouwd in Barok stijl, en na de brand ook weer snel zo opgebouwd.
In 1845 vond men het tijd voor een nieuwe stijl. Bij de restauraties en uitbreidingen werd het Neogotisme aangehouden.
In 1880 werd een nieuwe donjon (hoge toren) toegevoegd, in klassieke romantische stijl. Dit was geheel in de mode van die tijd. Het totale resultaat is een prachtig klassiek kasteel, de mooiste in de wijde omgeving.
Hoewel het kasteel van vandaag de klassieke romantische stijl nog uitademt, zijn de verschillende bouwstijlen van daarvoor ook nog terug te vinden.
Romaans metselwerk, barokke toevoegingen en de nieuwste elementen in historische stijl.
Het kasteel is nog steeds in bezit van de familie. Een deel ervan is te bezichtigen met een rondleiding, waarbij je de binnenplaats, verschillende zalen en de buitenkant uitgebreid kan bewonderen.
In 1602 wordt in kasteel Braunfels Amalia van Solms geboren, telg van de familie van Solms-Braunfels. Zij werd de vrouw van Prins Frederik Hendrik, zoon van Willem van Oranje. Zij was de moeder van stadhouder Willem II en toen hij overleed de voogd over de nog jonge Willem III.
Als één van de weinige vrouwen speelde Amalia een belangrijke rol in het politieke leven. Zo arrangeerde zij ook het huwelijk van haar zoon met Mary Stuart.
Ook was zij de moeder van Albertine Agnes van Oranje-Nassau, die trouwde met Willem Frederik van Nassau-Dietz. Nadat Willem III kinderloos stierf, ging de erfenis over naar hun kleinzoon, de Friese stadhouder Johan WIllem Friso. Via deze dochter stamt ons huidige koningshuis dus toch direct af van Willem van Oranje.
In het kasteel is niet veel terug te vinden van de aanwezigheid van Amalia, behalve een groot geschilderd portret van haar.
Je kan kasteel Braunfels van 2 kanten betreden. Er is een kleine parkeerplaats ten zuiden, en een grotere ten westen van het kasteel.
In beide gevallen wandel je dan naar de kleine poort aan de Burgweg. En vervolgens naar de iets grotere poort om bij het Café im Schloss uit te komen. Hier koop je je kaartjes voor een rondleiding.
Als je het kasteel bezocht hebt, dan is het leuk om het kasteel via de andere kant te verlaten. Hierbij passeer je maar liefst 3 poorten.
De bovenste, oftewel Oberste Pforte (ook Talpforte genoemd) stamt uit de 14e eeuw. Daar bovenop is in de 17e een klokkentoren (Glockenturm) geplaatst.
De tweede, Mittelste Pforte, is kort daarna erbij geplaatst, met ertussen een ruimte tussen de muren voor extra verdediging.
De derde, Unterste Pforte, is de mooiste van de drie. Hij is een eeuw later, rond 1450 gebouwd en grenst aan de Marktplatz van het stadje Braunfels. Hij heeft twee halfronde torens aan weerszijden, plus een schandpaal.
En dan sta je dus middenin het stadje Braunfels. Met heel veel prachtige vakwerkhuizen. Rechts van het marktplein is het toeristenbureau, hier kan je een kaartje met de bezienswaardigheden krijgen. Het zijn er teveel om op te noemen, maar hierbij een selectie:
De Belzgasse is een straatje dat nog binnen de 3 poorten ligt. De gebouwen hier hadden dan ook een officiële functie.
Zo was er het belastingkantoor op nummer 1, gerechtskantoor op nummer 13 en douanekantoor op nummer 14. Op nummer 15 staat nog altijd een prachtige verdedigingstoren in vakwerkstijl.
Het straatje Schütt ligt buiten de eerste twee poorten maar nog binnen de Unterste Pfort. Hier is het vakwerkhuis op nummer 5, met erker zeer de moeite waard.
Vanaf dit straatje kijk je over de stadsmuur op de lager gelegen Weilburger strasse. Er staat ook een vakwerkhuis half op die muur, met mooie houten steunbalken onder het uitstekende deel.
Het marktplein heeft uiteraard ook een aantal mooie vakwerkhuizen. En nog meer wanneer je doorwandelt over de straat Am Kurpark. Bekijk hier zeker ook het erkertje met de wapens van Huis Zollern en Huis Solms bij het oude postkantoor op Am Kurpark 11.
Brainfels staat ook bekend als kuurstadje. De schone lucht lokte mensen naar het stadje, en er stonden badhuizen. Tegenwoordig zijn er wellness spa's in diverse hotels.
Voor wandelingen in de schone lucht ga je naar het Kurpark Herrengarten, naast het marktplein. Met ook een klein speeltuintje. Hier vandaan wandel je ook het bosrijke Schlosspark in.
Verder naar het Zuiden ligt het gratis toegankelijke Tiergarten Braunfels. Maar dit is niet echt een dierentuin. Het is een groot park waar ook wat wilde dieren voorkomen, maar de kans dat je die ziet is niet groot.
Net buiten het stadje Braunfels ligt het stadsmuseum Obermühle. Dit is een oude watermolen uit 1445, ook het oudste stenen gebouw in Braunfels. Hier kan je niet alleen zien hoe de molen werkte, maar ook andere ambachten en leefwijze van vroeger bekijken.
In het zuidelijke stadsdeel Neukirchen is een reconstructie gemaakt van een Middeleeuwse boederij, zoals die 1100 jaar geleden hier bestonden. De gebouwen zijn vrij toegankelijk, en iedere tweede zondag van de maand wordt de boerderij door een Middeleeuwse groep tot leven gewekt.
De burcht Philippstein werd door het Huis Nassau ten Zuiden van Braunsfels gebouwd. Het kleine kasteel is gerestaureerd en op aanvraag te bezichtigen.
In stadsdeel Bonbaden, tenslotte, ligt een openlucht theater. Hier worden in de zomer op vrijdag, zaterdag en zondag theatervoorstellingen gegeven voor kinderen en volwassenen.