Wanneer je door de stadspoort van Idstein loopt, valt je mond open van verbazing. Je kijkt uit op wat volgens ons het mooiste plein van Duitsland moet zijn.
Idstein ligt in de deelstaat Hessen, tussen Limburg aan de Lahn en Frankfurt. En op het deel van de vakwerkroute langs de Lahn. Dat is niet zomaar...
Dit mooie stadje staat namelijk vol met vakwerkhuizen, de één nog mooier dan de ander. Bovendien heeft het een (voormalige) burcht, een renaissance slot, en een prachtige poort om van burcht naar stad of andersom te komen.
En dan vergeet ik bijna nog het kenmerk van de stad: de Hexenturm die je van verre kan zien.
Laten we eerst een kijken hoe dit stadje is ontstaan of bekijk direct de...
Al vanaf de Keltische tijd waren er nederzettingen in het gebied rond Idstein. In de 11e eeuw werd hier op een strategische heuvelrug van het Taunus gebergte een eerste burcht gebouwd. Deze kreeg de naam Etichestein, wat later verbasterd werd tot Idstein.
De stad rondom de burcht werd een handelscentrum, en kreeg in 1287 stadsrechten van Rudolf von Habsburg. Het kwam door overerving in het bezit van de Walram-lijn van Nassau.
De burcht en de stad Idstein vielen onder een aparte tak van de familie: Nassau-Idstein. De eerste lijn daarvan stierf uit, waarna er een tweede lijn ontstond. In 1866 werd het hertogdom Nassau geannexeerd door Pruisen.
In de 19e en 20e eeuw was de stad een centrum voor de leerindustrie, dat uiteindelijk in de jaren 50 instortte.
De eerste burcht uit 1102 werd in de loop der eeuwen uitgebreid tot een groot complex met veel gebouwen, dat aan drie kanten omsloten was door water en stadsmuren.
In het complex waren 2 delen te onderscheiden: de hoge, oude burcht, en een voorburcht. Deze laatste werd in 1614 afgebroken, en als renaissance slot herbouwd. Na enige uitbreidingen in Barok-stijl doet dit slot nu dienst als school.
De oude burcht werd in de 16e eeuw al omgebouwd tot administratief centrum. Het bevatte meerdere gebouwen met stenen fundering en begane grond, en verdiepingen in vakwerk.
Op het terrein van de oude burcht zijn nog enkele van deze gebouwen overgebleven en nog altijd in gebruik. Ook is er een kasteeltuin, wat allemaal vrij toegankelijk is.
Op het terrein bevindt zich ook de Hexenturm. Deze hoofd verdedigingstoren (bergried in het Duits) is al in 1170 gebouwd. Rond 1240 werd de toren verhoogd waarna hij vooral dienst deed als uitkijktoren.
Rond 1500 werd het bovenste deel bijgebouwd, wat het de karakteristieke vorm van vandaag geeft. Maar er werd hoger gebouwd dan nu, inclusief een dak met hoektorens. Deze werden in 1723 weer verwijderd.
De naam Hexenturm werd pas in 1910 aan de toren gegeven. Het verwijst naar de heksenvervolging in de 17e eeuw, hoewel er geen aanwijzingen zijn dat dit in of bij de toren gebeurde.
De hexenturm is gratis te bezichtigen. De sleutel daarvoor kan je bij het toeristenkantoor in het Killingerhaus ophalen.
Ik sprak eerder over de stadspoort, van waar je op het stadsplein komt. Maar eigenlijk was de Kanzleitor juist de kasteelpoort. Van hieruit kwam je vanuit de stad bij het kasteel.
De Kanzleitor is een prachtig gebouw, dat stamt uit 1497. De opvallende hoeken en de tweede verdieping in vakwerk geven het een prachtige uitstraling. Het wapen met de leeuw van Nassau hangt boven de poort.
De verschillende kamers in het poortgebouw werden in de loop van de tijd voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo was het een gevangenis, folterkamer, maar ook theater en administratiegebouw. Tegenwoordig zijn er vergaderruimtes en een trouwzaal.
Wanneer je door de Kanzleitor loopt, dan kijk je neer op de König Adolf Platz. Dit is één van de mooiste pleintjes van Duitsland.
Via een stenen helling en trappen wandel je naar benede, terwijl je vol verwondering naar de vakwerkhuizen rond het plein kijkt.
Loop je naar links dan kom je bij de mooie Löwenbrunnen. Bij dit fonteintje met gouden leeuw kan je even rustig zitten, om de bijzondere omgeving in je op te nemen.
Maar de mooiste vakwerkhuizen bevinden zich juist aan de andere kant van het plein. En dan met name het...
Dit hotel in het centrum van Idstein heeft een hele goede prijs-kwaliteit verhouding. De kamers zijn niet heel groot, en de openingstijden van de receptie beperkt. Maar buiten dat is dit een prima hotel.
Het Killingerhaus is het meest rijk gedecoreerde vakwerkhuis dat wij gezien hebben. En dan bedoelen we niet alleen in Idstein.
De opvallende groene en gele kleuren, de golvende gevel, de erker die op steunbalken leunt, maar vooral de rijke decoraties laten je ogen niet los. We zien dubbelkoppige adelaars, een pauw met hoefijzers en vele hoofden uit het hout gesneden.
Het Killingerhaus heeft vanaf de bouw in 1615 vele functies vervuld. Van woonhuis, via bakkerij, politiebureau tot bibliotheek.
Na een renovatie in 1984 zit hier het toeristenbureau van de stad, waar je dus ook de sleutel van de Hexenturm kan halen.
In het Killingerhaus bevindt zich ook het klein maar fijne stadsmuseum.
In het toeristenbureau krijgen we een routekaartje langs de vakwerkhuizen in de rest van Idstein. Want ja, er is nog meer moois te zien in dit prachtige stadje.
Wanneer je de Obergasse inwandelt kom je direct bij het oudste nog bestaande woonhuis uit 1410. In deze straat staan nog veel meer rijk gedecoreerde vakwerkhuizen, tot aan het Höerhof. Dit huis, dat nu een hotel is, bevat een erker die vroeger aan het Killingerhaus zat.
Vanaf het Höerhof loop je en klein stukje terug om rechtsaf de Zuckerberg straat af te dalen naar de "Barokke voorstad". Dit deel van de stad werd vanaf 1685, na het afbreken van de stadsmuur gebouwd.
Niet alleen het uiterlijk van Hotel Höerhof is prachtig. Ook de kamers zijn mooi en de service geweldig. Relaxen doe je in de biertuin of het restaurant.
Alle huizen in deze wijk zijn even hoog, maar variëren in breedte en diepte. Typisch zijn de "Idsteiner ingangen" met stenen trappen en kleine ramen.
In deze straten kan je uren ronddwalen, steeds weer nieuwe details ontdekkend. Tot je moe maar voldaan weer terug komt bij het König Adolf Platz, waar je neerploft op een heerlijk terras.