De stad Bremen is wereldberoemd van het sprookje over de Bremer stadsmuzikanten. En het is geen wonder dat deze muzikanten graag naar Bremen wilden, want in deze stad vind je veel Duitse gezelligheid, kunst, cultuur en prachtige architectuur. Tijdens een stedentrip in Bremen zal je je dan ook zeker niet vervelen.
Bremen vormt samen met Bremerhaven de Vrije Hanzestad Bremen, de kleinste deel staat van Duitsland.
Het ligt op nog geen 150 kilometer van de grens met Nederland, ongeveer ter hoogte van Groningen. Vanaf Utrecht is het iets meer dan 3 uur rijden met de auto en ook met de trein ben je er zo.
Om tijdens je vakantie in Bremen niks te missen, kun je het beste een stadswandeling maken. Dit kan natuurlijk gewoon zelfstandig, maar onder leiding van een gids of met aan audiotour leer je veel meer over de stad.
Zo’n wandeling voert je langs het raadhuis en de Roland, door de oude wijk Schnoor en langs verschillende prachtige kerken. Bezoek daarnaast één of meer musea. Een groot voordeel van Bremen is dat de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen.
Zoals veel Duitse steden is ook Bremen gezegend met een prachtig stadhuis. Dit bouwwerk in Renaissancestijl is het enige stadhuis, dat UNESCO werelderfgoed is.
Het is niet alleen indrukwekkend aan de buitenkant, ook de binnenkant is prachtig. Je kunt alleen binnen kijken met een rondleiding met gids, die je kunt boeken bij de toeristeninformatie.
De gids laat je de verschillende zalen zien, waaronder de gouden zaal en feestzaal. Hij/zij vertelt alles over de geschiedenis van het gebouw, dat nog steeds wordt gebruikt door de deelstaat-regering.
Op het plein voor het stadhuis vind je 2 iconische beelden van Bremen. Het beeld van de Bremer Stadmuzikanten, naar het sprookjes van de gebroeders Grimm.
Het gaat over een ezel, hond, kat en haan die samen naar Bremen trekken om muzikant te worden. Een stedentrip in Bremen is niet compleet zonder een selfie met dit beeld.
Het tweede beeld is ook het tweede UNSECO werelderfgoed van Bremen, de Roland. Dit beeld is 10 meter hoog en staat al vanaf 1404 op deze plek. Het is de bewaker van de vrijheid en de rechten van de stad.
De naam van de wijk Schnoor komt van het Duitse woord Schnur, dat snoer betekent. Deze wijk is ontstaan in de 14e eeuw en werd vooral bewoond de touwslagers en smeden, die voornamelijk ankerkettingen maakten.
Later werd het steeds meer een armenwijk, vooral omdat er door de smalle stegen geen auto’s konden komen.
Na een groot renovatieproject, dat in de jaren 50 werd gestart, doet de wijk nu zijn naam weer eer aan. Want het is een aaneenschakeling van oude bontgekleurde huisjes en bijzondere boetiekjes. Je vindt hier veel restaurantjes, antiekwinkels en juweliers.
Naast het raadhuis staat de Dom van Bremen, met z'n twee karakteristieke torens. Hij wordt ook wel de St. Petri Dom genoemd, omdat de kerk is gewijd aan Petrus.
De bouw begon vanaf de elfde eeuw, maar door de eeuwen heen is er regelmatig wat bijgebouwd of aangepast. In het dom-museum, met gratis toegang, leer je alles over de lange geschiedenis van de kerk en de vele verbouwingen. Ook kun je de 70 meter hoge toren beklimmen.
Andere mooie kerken om te bezoeken tijden je vakantie in Bremen zijn de Onze Lieve Vrouwe Kerk en de Sint Martini kerk.
Naast de mooie architectuur is Bremen ook rijk aan interessante musea. Neem bijvoorbeeld het Focke museum met een park en 6 gebouwen. Hier wordt de kunst- en cultuurgeschiedenis van Bremen getoond.
Het Schulmuseum Bremen gaat over de geschiedenis van scholing in Bremen. Met onder andere een permanente tentoonstelling over school tijdens het nationaalsocialisme.
De Kunsthalle combineert zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant het klassieke en het moderne. Je vindt hier dan ook het beste van 700 jaar beeldende kunst.
Met schilderijen van Rubens, Monet en Van Gogh kan de liefhebber van klassieke kunst zijn hart ophalen. Maar ook liefhebbers van moderne kunst en artistieke lichtinstallaties vinden hier wat ze zoeken.
Vooral met kinderen is ook het Universum van Bremen, oftewel het techniekmuseum, erg leuk.