Konstanz is de grootste stad aan de Bodensee, en de enige Duitse stad ten Zuiden ervan. Het is een mooie historische stad met heerlijke waterkant. Perfect voor een leuke stedentrip.
Op de strategische plek waar de Bodensee in de Rijn stroomt was al langer een nederzetting, toen de Romeinen er in 40 na Christus een fort bouwden. Zij gaven er de naam Constantia aan, maar keizer Constantius.
De stad groeide in belangrijkheid, ook na het vertrek van de Romeinen. Het werd een bisschopszetel in 585, en in 1192 kreeg het de status van vrije rijksstad.
Van 1414 tot 1418 werd hier het concilie gehouden waarbij de eenheid van de Rooms-Katholieke kerk, die op dat moment 3 rivaliserende pausen had, werd hersteld.
Ondertussen groeide de stad ook in omvang. In 1200 werd een eerste brug over de Rijn gebouwd, waarna de stad zich aan die zijde uitbreidde. Maar de meeste bezienswaardigheden bevinden zich in de Altstadt.
In de Altstadt moet je dus zijn, maar parkeren gaat eenvoudiger ten Noorden van de Rijn. Van daar uit kan je met de fiets- en wandelbrug òf met de Alte Rheinbrücke over de Rijn.
Die oude Rijnbrug is niet zo heel oud. Maar op deze plek werd in 1200 wel de eerste houten brug gebouwd. En die kwam uit bij de Rheintorturm, die nog altijd aan de oever staat.
Je kan nog altijd door de poort in de toren lopen, al kom je dan uit bij een hek omdat de brug nu iets verder ligt. Wel lees je hier een oude tekst over de bouw van de toren en het gevecht tegen de Spanjaarden in 1548.
In het gebouw huist nu een Carnavalsmuseum, dat bij ons bezoek gesloten was.
Een prima hotel met goede bedden en lekker ontbijt aan de rand van Konstanz is het Ibis Styles Konstanz. Parkeren kan bij het hotel en dan kan je te voet (3 km) of met het openbaar vervoer naar het centrum. Er zijn ook familiekamers voor 4 personen en een speelhoek voor de kinderen.
Eenmaal in de Altstadt wandel je al snel naar de imposante Kathedraal, ook wel Dom of Münster genoemd.
Al in eind 6e eeuw werd hier, op de resten van een Romeins fort, een eerste kerk gebouwd door het toen nieuwe bisdom Konstanz. Vele uitbreidingen volgden terwijl het bisdom belangrijker werd binnen de Katholieke kerk.
Tijdens de reformatie werden veel kunstschatten verwoest of verkocht, maar er volgde een contrareformatie waardoor het weer katholiek werd.
Nog meer verbouwingen volgden, zoals de neogotische toren uit de 19e eeuw, die ook te beklimmen is. Hierbij krijg je een prachtig uitzicht over Konstanz en de Bodensee.
Het interieur van de kerk is zeer indrukwekkend, met vele altaren, spreekstoelen, schilderijen, glas-in-lood ramen en al het andere dat je van rijk gedecoreerde katholieke kerken mag verwachten.
Maar er is meer. De zijkapellen natuurlijk, maar interessanter is de crypte, wat het oudste nog bestaande deel van de kerk is. Tussen de gewelven staat hier een sarcofaag, waar vroeger wellicht de relikwieën van patroonheilige Pelagius in lagen.
Ook zien we hier een altaar met daarachter Middeleeuwse koperplaten van Pelagius, Bisschop Conrad, en Christus zelf.
Vanuit de crypte bereik je de gangen van het aangrenzende kloostergebouw. Met in de kloostergangen vele wapenschilden aan de muren.
Het klooster verbindt de kerk ook met de zogenaamde Mauritius rotonde. Dit is een ronde kapel, een kleine replica uit de 10e eeuw van de Heilige Grafkerk in Jeruzalem. Met in het midden een replica van het Heilige Graf van Christus, gedecoreerd met beelden.
De Mauritius rotonde gold als belangrijke bestemming voor pelgrims, die de lange pelgrimstocht naar Jeruzalem niet konden bekostigen.
Al met al genoeg te zien in de Münster van Konstanz, trek er gerust een paar uur voor uit.
De ANWB heeft een mooie fietsvakantie waarbij je ook een nachtje in Konstanz logeert. Je fiets niet alleen aan de Duiste kant van de Bodensee maar ook in Oostenrijk en Zwitserland. Een boottocht langs de waterval van Schaffhausen zit inbegrepen en bagagevervoer ook.
Neem vooral ook de tijd om de verschillende winkelstraten in de Altstadt te bezoeken. Om te shoppen, maar zeker ook om de verschillende gebouwen te bewonderen.
Je kijkt je ogen uit naar verschillende bouwstijlen uit vooral de laatste 6 eeuwen. Vooral de mooie barokke gevels en romantische stijl spreken tot de verbeelding.
En dan zijn er de prachtige beschilderde gebouwen, kenmerkend voor Zuid-Duitsland. Je kan uren kijken naar de afbeeldingen, die allerlei gebeurtenissen uit het verleden tonen.
Eén van de mooiste gevels, compleet beschilderd, is die van het Raadhuis in de stad. De fresco's op de gevel tonen scenes en hoofdrolspelers uit de geschiedenis van de stad.
Loop dit gebouw niet voorbij. Via de linkerpoort wandel je naar de binnenplaats, waar je nog een indrukwekkend gebouw vindt. Dit hofgebouw heeft ook zo'n mooie gevel, en wordt geflankeerd door twee torens.
Het raadhuis bestaat uit meerdere gebouwen en deed eerder dienst als gildegebouw van de linnenwevers. De binnenplaats is vrij toegankelijk, maar de gebouwen zelf niet.
Een ander hoogtepunt in de stad is de Kaiserbrunnen. Een mooie fontein met verschillende figuren is altijd een feestje in de stad, en trekt zowel toeristen als kinderen. Maar deze fontein heeft ook een historische betekenis.
Zo staat op de rand van de fontein een 3-koppige pauw. Deze verwijst naar de 3 rivaliserende pausen van de katholieke kerk, de situatie waar het concilie van Konstanz een einde aan maakte.
De naam van de Kaiserbrunnen verwijst naar de beelden van 4 keizers op de fontein. Zij vertegenwoordigen 4 Duitse keizerlijke dynasties: die van de Hohenzollerns, Habsburgers, Hohenstaufen en Saliërs. Allen leverden zij diverse keizers van het Heilige Roomse Rijk.
Ben je een liefhebber van fonteinen met leuke figuren? Neem dan ook een kijkje bij de Lenk-brunnen een stukje verderop aan de Untere Laube.
Vind je het leuk om in een bijzonder pand te overnachten, dan is dit hotel een aanrader. Het ligt in het centrum op zo'n 10 minuten wandelen van het treinstation en de haven. Parkeren kan in de omgeving in een openbare parkeergarage. Bedden prima en heel goed ontbijt!
Aan de Zuid-kant van de Altstadt, vlakbij de grens met Zwitserland, staat de Schnetztor, samen met een klein restant van de Middeleeuwse stadsmuur.
De toren stamt uit de 14e eeuw, en bestond lange tijd uit slechts 3 muren. De muur aan de kant van de stad ontbrak, zodat veroveraars zich niet in de toren konden verdedigen.
Toen de verdedigingsfunctie van de stadsmuur en zijn torens verviel, is de ontbrekende muur in vakwerk alsnog gebouwd. Hierdoor ziet de toren er van buiten de Altstadt er anders uit dan van binnen. Allebei even mooi als je het mij vraagt.
Net als de Rheintorturm aan de andere kant, wordt ook deze toren onderhouden door een carnavalsclub: het Blätzlebuebe-gilde. En ook zij hebben in het gebouw een carnavalsmuseum.
Je kan uren in de Altstadt van Konstanz rondlopen zonder alles gezien te hebben. Maar je moet vooral ook niet vergeten naar de haven te wandelen. Hier staat onder andere het gebouw, waar van 1414 tot 1418 het zo belangrijke en beroemde concilie werd gehouden.
Gebouwd als opslagplaats voor de haven, is dit de enige plek ten Noorden van de Alpen waar ooit een paus gekozen is. Tegenwoordig is het gebouw nog altijd in gebruik als conferentie- en evenementsgebouw, en er bevindt zich ook een restaurant.
Naast dit beroemde gebouw is ook de haven zelf de moeite waard. Bij een wandeling naar het eind van de pier zie je het beeld Imperia.
Het vrouwelijke beeld verwijst ook weer naar de Concilie. Het heeft in de ene hand de paus en in de andere de keizer van het Heilige Roomse Rijk. Volgens de beeldhouwer werden beiden op onrechtmatige wijze tijdens het concillie gekozen.
Het vrouwelijke beeld verwijst ook weer naar de Concilie. Het drijft de spot met een naakte paus in de ene hand en de naakte keizer van het Heilige Roomse Rijk in de andere van de prostitué Imperia.
Het beeld was zeer controversieel, en zowel de kerk als de gemeente Konstanz probeerden te plaatsing te voorkomen, tevergeefs. Na plaatsing werd het beeld een grote publiekstrekker.
Even afkoelen? In de haven is ook een plekje waar je even het water van de Bodensee in kan. Om te pootjepaden of, vooral voor kinderen, even te zwemmen.
Bij de haven, naast de zwemplek, ligt ook de stadstuin. Met terrasjes om iets te eten of drinken. Maar je kan ook picknicken of gewoon relaxen in het gras.
Voor kinderen is er een speeltuin, en een leuke kogelbaan.
Voor een nog rustiger plekje om wat te drinken wandel je een stukje terug richting de brug over de Rijn. Hier ligt op een eilandje een klooster dat is omgebouwd tot hotel. Met daarnaast, een heerlijke Biergarten aan het water.
Ons bezoek aan de stad zit er op. Maar plan je een langere stedentrip naar Konstanz, dan is er nog veel meer te beleven in en rond de Altstadt, ook ten Noorden van de Rijn. En vanuit de haven pak je de boot naar het bijzondere bloemeneiland Mainau, of één van de andere stadjes aan de Bodensee.
Dit is het hotel in het voormalige klooster op het eiland. Het is niet goedkoop, maar het uitzicht op de Bodensee is geweldig! Parkeren kan tegen betaling op de openbare parkeerplaats bij het hotel. Het centrum en de haven liggen op zo'n 600 meter