Afgeschermd door het eiland Rügen ligt de Hanzestad Stralsund. In deze historische stad is bij een stedentrip van alles te zien en te beleven. Zo zijn er overblijfselen van de Hanzetijd, maar ook een hoop andere uitjes.
Stralsund is een stad in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. De stad ligt aan de Oostzee, maar wordt afgeschermd door Duitslands grootste eiland Rügen. De historische haven van de stad ligt aan het water hiertussen, het Strelasund.
De stad was één van de eerste leden van de Hanze. Dit samenwerkingsverband van havensteden langs de Oostzee bracht de stad veel welvaart. Deze periode is nog goed te zien aan de stad en haar gebouwen.
Het historische centrum van Stralsund ligt op een soort schiereiland. Via bruggen en landengtes is het vanuit de buitenwijken toegankelijk.
Prachtige autorondreis waarbij je naast de Hanzestad Stralsund ook Bremen,
Hamburg, Wismar, Lübeck en Rügen met zijn mooie krijtrotsen gaat
ontdekken. Je overnacht in prima hotels op basis van logies met ontbijt.
Er zitten leuke extra's bij deze reis!.
Op het schiereiland zijn verschillende grote parkeerterreinen. Hierdoor is het centrum tussen de Nieuwe en de Oude Markt grotendeels autovrij. Een plezierig winkelgebied, waar ook de grootste bezienswaardigheden zich bevinden.
In de stad zijn
op belangrijke gebouwen informatiebordjes te zien. Zo herleef je de
Hanzetijd weer. Ook is er, net als in veel andere historische steden,
een maquette die ook voor blinden te voelen is.
Eén
keer in het jaar, in het 3e weekend van Juli, zijn er de Wallensteintage. Een Middeleeuws festijn ter herrinnering aan de 30-jarige belegering van de stad in de 17e eeuw. Wij hadden het geluk precies dan in de stad te zijn.
In de stad is er dan een grote Middeleeuwse markt met van alles te doen. Van munten slaan en een hapje eten, tot
een karikatuur laten maken van jezelf. De stad kent ook een aantal
'authentieke' winkels als de speelkaartenfabriek, die ook aanwezig zijn
op de markt. Een hoop gezelligheid bij elkaar.
In de middeleeuwen werden belangrijke steden omringd met een stadsmuur met daarbij horende poorten, voor de veiligheid.
In Stralsund zijn delen van die stadsmuur nog te zien bij de Knieperwall en Fahrwall. Van de oorspronkelijke 10 stadpoorten zijn er nog twee over.
De mooiste stadspoort van de stad is de Kütertor. Loop je door deze poort de stad uit, dan kom je via een mooi straatje bij een park met speeltuin en bruggetje over het water. Een prachtig stukje Stralsund
De Kniepertor is de andere overgebleven stadspoort. Deze is te zien als je een steegje achter de oude markt in loopt. Hoewel de poorten niet gek veel van elkaar verschillen is deze iets minder mooi.
Bij Booking.com kun je leuke hotels vinden in Stralsund. Goedkoop of lekker luxe, in het centrum of rustig aan de rand van de stad. Er is keuze genoeg!
Net als de drie grote kerken van de stad, is dit gebouw gemaakt in de zogenaamde baksteengotiek. Dit is een bouwstijl in de middeleeuwen die gekenmerkt wordt door het kerkelijke karakter en het vele gebruik van baksteen.
Het gebouw staat aan de oude markt. Je kan ook naar binnen in de grote gangen die het gebouw heeft. Deze zijn gekenmerkt door de zuilen en bogen waar het gebouw op rust.
Van de buitenkant heeft het gebouw een karakteristieke gevel met kleine torentjes, waar ook de wapenschilden van verschillende Hanzesteden zijn verwerkt. Het doet daarmee denken aan het rathaus van Lübeck.
Veel steden hebben wel een Mariakerk, maar die aan de Nieuwe markt in Stralsund is toch weer anders dan de rest. Hij is echter wel geïnspireerd op de gelijknamige kerk in Lübeck.
Deze laatgotische parochiekerk heeft een toren van 104 meter hoog, met een latere Barokke koepel erop. De toren is bijna 100 jaar na de oorspronkelijke bouw van de kerk bijgebouwd en de koepel bijna 350 jaar later.
De Nikolaikirche is de oudste parochiekerk van de stad. De kerk is in verschillende, gotische stijlen gebouwd. Het gebouw heeft 2 torens die oorspronkelijk even hoog waren. Na een brand werd het dak van de zuidelijke toren vernietigd en vervangen door een barokke koepel.
De jongste kerk van de stad is de Jacobikirche. De barokke kroon die de kerk nog heeft is in 1628, 300 jaar na de bouw van de kerk, gebouwd. De toren is 68,1 meter hoog.
De stad is rijk geworden door de handel over zee. Daarom is een kijkje bij de haven een must. Met diverse oude gebouwen, restaurants en terrasjes is het hier goed toeven.
De gevels en gebouwen van de stad zijn ook goed te zien vanaf de haven en samen met de kerken vormen die een mooie skyline.
Aan de haven liggen ook diverse schepen, waar je een boottochtje over het Strelasund mee kunt maken.
Tussen de verschillende oude gebouwen in de haven ligt het nieuwe Ozeaneum. Dit grote aquarium geeft een groot aanbod aan aquaria en informatie over de Oostzee en de geschiedenis daarvan. Het moderne gebouw is niet te missen in de haven en voor fans van aquaria is dit een echte aanrader.
Voor de sportieve reiziger heeft Fital een prachtige fietsvakantie die start en eindigt in Stralsund. Naast Stralsund ga je de drie eilanden Rügen, Hiddensee en Usedom ontdekken. Je overnacht in hotels en bagage wordt vervoert.
Het eiland Rügen en het vasteland van Duitsland zijn verbonden door een ruim 3 kilometer lange brug: de Rügenbrücke. Deze brug loopt van Stralsund, over het Strelasund naar Rügen. De imposante brug is een bezienswaardigheid op zich en is vanuit de haven goed te bezichtigen