Prachtige rotsformaties, middeleeuwse burchten en idyllische dorpjes langs de Elbe. Dat is een vakantie in de Sächsische Schweiz.
De Sächsische Schweiz vind je in Oost-Duitsland, in de deelstaat Saksen tussen Dresden en de Tsjechische grens. Maar er is wat onduidelijkheid over wat het precies inhoudt.
Het gaat hier om het Duitse deel van het Elbsandsteingebirge. Het Tsjechische deel daarvan heet Boheems Zwitserland. Ten Westen ligt het Ertsgebergte en ten Oosten het Lausitzer gebergte.
Maar dat is niet alles. Slechts een deel van dit gebied is het Nationale Park Sächsische Schweiz. En dat is ook nog eens opgedeeld in twee gescheiden gebieden.
En om de verwarring compleet te maken, is er ook nog eens een Landkreis (gemeente) Sächsische Schweiz. Dat is een samenvoeging van 2 gemeenten en beslaat een veel groter gebied ten Zuiden van Dresden.
Prima hotel met buitenbad in het gezellige dorpje Bad Schandau. In dit stadje vind je ook het toeristen informatiecentrum van de Sächsische Schweiz.
Het Nationale park Sächsische Schweiz is in 1990 gecreëerd om het unieke gebied te beschermen. Zoals gezegd bestaat het uit twee delen, een Oostelijk en een Westelijk deel.
Het Oostelijk deel ligt ten Oosten van Bad Schandau. Ondanks mooie bezienswaardigheden zoals de Lichtenheiner waterval, de Felsentor boog in de rotsen en de Schrammsteine rotsformatie, is dit een minder bekend deel van de Sächsische Schweiz.
Veel bekender is het Westelijk deel, met de beroemde Bastei rotsformaties en de bijbehorende Basteibrücke. Opvallend is dat dit deel minder bebost is, en ook minder bergachtig. Toen wij er naartoe reden verbaasden we ons dat we maar geen bergen zagen, totdat we vlakbij waren.
Veel minder bekend dan de Bastei, maar ook de moeite waard in dit gebied zijn onder andere het rotsplateau Brand en de kloof Uttewalder Grund.
Veel mensen komen naar de Sächsische Schweiz alleen om de Bastei Brücke te zien. En, toegegeven, ook wij gingen direct op deze bezienswaardigheid af. Hoewel het dus ook een beetje een tourist trap is, is het zeker de moeite waard.
De meeste bezoekers komen per auto en parkeren bij de Parkplatz Bastei. Van daaruit wandel je naar de Bastei Brücke voor prachtige uitzichten over de rotsformaties.
Via ijzeren trappen tussen de rotspartijen kan je ook naar de voormalige burcht Neurathen lopen (toegang € 2,-). Daar is weinig van over, maar met wat verbeeldingskracht zie je hoe het geweest moet zijn.
Bij het naastgelegen panoramarestaurant en bijbehorende biertuin heb je mooie uitzichten over de Elbe. Verheug je niet teveel op een zitplaats, het kan er erg druk zijn.
In plaats van de auto te nemen, kan je ook naar de Bastei brücke wandelen vanuit de plaatsen Rathen of Stadt Wehlen langs de Elbe. Daar doe je een klein uur over. Wel bergop, maar je ziet een stuk meer van de prachtige omgeving.
Om de handelswegen over en langs de Donau en door de Sächsische Schweiz te beschermen zijn er in de Middeleeuwen diverse kastelen gebouwd. Deze staan veelal op tafelbergen, hoge rotsformaties in het verder redelijk vlakke landschap.
De bekendste overgebleven burcht is de Königstein, één van de grootste burgvestigingen van Europa. Je kan hem vanaf de Bastei zien liggen aan de andere kant van de Elbe.
Een bezoek aan Königstein is zeer aan te raden. De prachtige muren, 3 poorten om binnen te komen, vele gebouwen met musea, er is heel veel te zien. Met als klap op de vuurpijl de mooie barokke Friedrichsburg.
Een minder bezocht kasteel is Burcht Hohnstein bij het gelijknamige plaatsje. Ook deze ligt hoog op een rots. Je kan de toren beklimmen en er is een mooi museum. Met oude vakwerkhuisjes is ook het dorp de moeite waard.
De kamers van Burg Hohstein zijn niet luxe, maar in een kasteel overnachten maakt je vakantie toch wel bijzonder. In Burg Hohstein hebben 2- en 3-persoonskamers.
Zoek je een plek om te overnachten voor je vakantie in de Sächsische Schweiz? Kies dan vooral voor één van de mooie dorpen langs de Elbe.
Stadt Wehlen is een aanrader met zijn gezellige dorpsplein, grasveld aan de Elbe, en zijn burcht-ruïne. Die laatste is geheel vervallen maar het uitzicht op de Elbe is er prachtig. Tip: bezoek ook minatuurpark de Kleine Sächsische Schweiz in het naastgelegen Dorf Wehlen.
Rathen is ook een schattig plaatsje. Het ligt onder de Bastei, en ook op wandelafstand van Burcht Hohnstein.
In Bad Schandau vind je het toeristen informatiecentrum van de Sächsische Schweiz. Maar het Kuuroort heeft veel meer te bieden. Een oude lift brengt je omhoog naar het uitzichtpunt. En de Kirnitzschtalbahn, een oude klassieke tram brengt je naar onder andere de Lichtenhainer Wasserfall. Waarvandaan je natuurlijk weer verder, of terug kan wandelen.
SNP heeft een hele leuke wandelreis door de Sächsische Schweiz. De reis volgt voor een groot deel de Malerweg, en komt langs de mooiste bezienswaardigheden. Ook beschikbaar als groepsreis.
Op vele plekken in de Sächsische Schweiz kan je prachtige wandelingen maken. Vanaf de verschillende hierboven genoemde bezienswaardigheden bijvoorbeeld. Maar ook op minder drukke plekken.
Een bekende wandelroute in het gebied is de Malerweg. Deze is uitgeroepen tot de mooiste wandelroute van Duitsland.
De Malerweg bestaat uit 8 etappes voor de in totaal 116 kilometer. Je start in het stadje Pirna, en eindigt daar ook weer. Je komt zo langs de meeste bezienswaardigheden van de Sächsische Schweiz. Maar je kan natuurlijk ook één of enkele delen van de route doen.
Bij Eigen-Wijze Reizen kun je de Malerweg bewandelen tijdens een 8 of 10-daagse wandelvakantie. Je verblijft in verschillende hotels, bagage wordt vervoerd.