Boven Bremen, op een heuvel tussen de moerassen ligt het kunstenaarsdorp Worpswede. Niet alleen voor kunstliefhebbers een mooie bestemming.
Het pittoreske dorpje Worpswede is de thuisbasis geweest van diverse kunstenaars, waaronder de beroemde Paula Modersohn-Becker. En nog altijd leven en werken er diverse kunstenaars van allerlei pluimage.
Maar je hoeft geen kunstenaar of kunstliefhebber te zijn om van Worpswede te genieten. Al is het zeker interessant om te weten hoe de kunstenaarskolonie tot stand kwam, en welke musea en galerijen er in het dorp te vinden zijn.
Patrick bezocht het dorp, en neemt je mee naar de mooiste, al dan niet kunstzinnige plekjes.
Het dorp Worpswede wordt al rond 1200 genoemd in officiële documenten. Op dat moment bestaat het uit 8 boerderijen, op een verhoging in de omliggende moerassen (Het Teufelsmoor).
Verschillende van die boerderijen staan er nog steeds, aan de Oostzijde van het dorp. Goed onderhouden of gerenoveerd zijn ze zeer fotogeniek.
De boerderijen vervullen nu meestal een andere functie. Eén ervan is nu het raadhuis van Worpswede. Dit deel van het dorp ademt nog helemaal de sfeer van weleer.
Deze sfeer, het moeras rondom en de bossen op de centrale verhoging (de "Weyerberg") vormen het ideale decor voor kunstschilders.
In 1884 gaat de dochter van de burgemeester, Mimi, naar Düsseldorf. Ze ontmoet daar een paar jonge studenten van de school voor kunst, en vertelt over Worpswede.
Eén van die studenten, Fritz Mackensen, besluit naar Worpswede te komen, en is daar zeer onder de indruk van de omgeving.
Hij besluit te blijven en nodigt 4 kunstvrienden uit om ook te komen. Zo ontstaat er een kunstenaarsgemeenschap, waar later meer kunstenaars op afkomen.
De 5 kunstschilders bouwen in de loop der tijd steeds meer naam op. Ze mogen in het nabijgelegen Bremen een tentoonstelling houden, maar die maakt weinig indruk.
Even later mogen ze naar München, en daar maakt dezelfde tentoonstelling juist wel veel indruk op het Internationale publiek. Dit zette Worpswede als kunstenaarsdorp op de kaart.
Dat is ook terug te zien op het wapenschild van het dorp. Hier zien we de Weyersberg in het groen, met daarin het rode schild van de kunstschilders. Ook de 8 boerderijen zijn in het schild terug te vinden.
Rond 1900 gaan diverse kunstenaars uit Worpswede naar Parijs. Daar raakten ze zeer onder de indruk van de kunstenaarscultuur aldaar. Terug in Worpswede blijken er een paar liefdes te zijn opgebloeid, en ontstaan er koppels.
Heinrich Vogeler was al veel eerder verliefd geworden op de jonge Martha die nog slechts 14 jaar was. Zij was jaren zijn muze totdat ze op haar 21ste eindelijk zijn vrouw werd. Heinrich adoreerde haar, en wilde de perfecte wereld voor haar creëren.
Hij verbouwde een boerderij tot prachtig huis, het Barkenhoff, met prachtige tuin, prachtige meubels, servies, behang, ornamenten enzovoorts. De stijl die hij creëerde paste naadloos in de in die tijd populaire Jugendstil (ook wel Art Nouveau).
De Barkenhoff werd het centrum van de kunstenaarskolonie, en is nu nog een bezoek meer dan waard. De tuin en bossen rondom zijn vrij toegankelijk, in de gebouwen vind je het museum over het leven en werk van Heinrich Vogeler.
De
schilderijen die Vogeler maakte draaiden vooral om zijn geliefde
Martha en (later) hun kinderen. Maar Martha kreeg daar meer en meer genoeg
van. In zijn kunst zie je de houding van Martha ook veranderen,
vrolijkheid was nog ver te zoeken. Een breuk was onafwendbaar.
Naast het Barkenhoff ligt Hotel Buchenhof. Dit was het huis van de schilder Hans am Ende. Het hotel heeft fijne kamers en een mooie ruime tuin. Vooral de ligging is fantastisch: via de tuinen van het Barkenhoff wandel je door het bos naar het centrum van Worpswede
In de eerste Wereldoorlog ging Heinrich naar het front. Niet om te vechten, maar om de soldaten te portretteren. Hij kwam als een ander mens terug.
Hij besloot pacifist te worden, en communist. Met zijn tweede vrouw vertrok hij naar Moskou, waar hij uiteindelijk naar Kazachstan verbannen werd.
Martha, ondertussen, verhuisde naar het Haus im Schluh, aan de andere kant van Worpswede. Zij nam daarbij veel meubilair en kunst mee, dat daar nu wordt tentoongesteld.
In het Haus im Schluh doe je een stapje terug in de tijd. Je ziet hoe Martha hier leefde en werkte, ze had een weverij en een pension.
Een ander
echtpaar is Otto Modersohn en Paula Modersohn-Becker. Na de dood van zijn eerste vrouw vraagt Otto Paula Becker ten huwelijk. Zij wordt daarmee ook stiefmoeder van Otto's dochter Elsbeth.
De landschapsschilderijen van Otto Modersohn kenmerken zich door het portretteren van het gewone leven rond Worpswede. In ieder van zijn schilderijen gebeurt er iets. Het zijn die schilderijen die Paula naar Wolfswede trokken.
Paula zelf kreeg van Otto alle gelegenheid om te schilderen en haar eigen stijl te ontdekken. Heel ongewoon in die tijd omdat de vrouw geacht werd vooral het huishouden te doen. Helaas sterft Paula kort na de geboorte van hun dochter Tille.
De vele schilderijen van het echtpaar Modersohn (en anderen) zijn onderdeel van de privé-collectie die in het huis van de Modersohns in Worpswede te bezichtigen zijn.
Sinds die eerste kunstenaarskolonie blijven er veel kunstenaars naar Worpswede trekken. Ook vandaag de dag zijn er nog veel te vinden, in verschillende disciplines.
Uiteraard zijn er schilders, en wordt kunstschilderen hier ook onderwezen. Maar er zijn ook edelsmeden, fotografen, textielbewerkers, beeldhouwers enzovoorts.
In de Bergstrasse, de centrale winkelstraat van Worpswede, vind je dan ook veel kunst. In het museum Worpswede Kunsthalle, natuurlijk, maar ook gewoon op straat. Diverse beelden worden permanent danwel tijdelijk op straat tentoongesteld.
En dan zijn er ook nog de diverse galerieën van de verschillende kunstenaars, verspreid over het hele dorp. Die zijn voornamelijk in de weekenden open, maar in de zomer soms ook doordeweeks.
We brengen een bezoek aan één van die vele kunstenaars, Signore Buccis (waarschijnlijk een artiestennaam). Een markante man, boordevol verhalen. Hij heeft in zijn leven veel van de wereld gezien. Buccis is tientallen jaren geleden in Worpswede terechtgekomen, vertrokken, weer teruggekeerd en dat nog een paar keer.
Een man van 12 ambachten en 13 ongelukken, met als meest memorabele "normale" baan het uitbaten van een cocktailbar in Worpswede. Met veel kunstenaars als klant, natuurlijk, en met nog meer verhalen over die klanten als resultaat.
De laatste jaren waren lastig voor de kunstenaars, en voor Signore. Corona heeft er flink ingehakt, maar gelukkig bood de gemeente hem en andere kunstenaars een plek om te kunnen wonen en werken, in een leegstaande ruimte boven een kinderopvang. Hier toont hij zijn kunstwerken.
Kunstwerken die gemaakt zijn van en met afgedankte materialen. Signore Buccis ziet de schoonheid in vrijwel alles. Hij combineert eierdozen met gloeilampen en behang. Of koffiefilters met opgebrande waxinelichtjes.
Maar bovenal zit er een verhaal in ieder kunstwerk. Een verhaal wat hij graag aan je vertelt, in vele geuren en kleuren, letterlijk!
Is Worpswede dan alleen maar leuk voor kunstliefhebbers? Nee, zeker niet. Ook natuur- en cultuurliefhebbers komen hier aan hun trekken.
Naast de al eerder genoemde boerderijen in het Oosten van Worpswede, vind je hier ook een opvallende windmolen. De korenmolen is in 1701 gebouwd en heeft een klein extra molentje om de romp op de wind te kunnen draaien.
Aan deze kant ligt ook het treinstationnetje van Worpswede. Mooi gerenoveerd, en nu vooral als restaurant dienstdoend. Al komt in het seizoen ook met enige regelmaat de Moorexpress hier aan.
Want er is nog een andere grote attractie van Worpswede. Je leest er alles over in ons artikel over...
Al met al is Worpswede en zijn omgeving een hele leuke bestemming om te bezoeken. Kunstliefhebbers wisten dat al langer, maar dat geldt nog lang niet voor iedereen...
Galeriehotel Maribondo is een kleinschalig hotel in Worpswede. De kamers in dit hotel zijn voorzien van een eigen badkamer, een bureau, zithoek en flatscreen tv. De kamers hebben een balkon of uitzicht op de tuin van het hotel. Het ontbijt word door het hotel verzorgd en ook is er gratis parkeergelegenheid.
Rondom het hotel liggen verschillende musea en kan je lekker wandelen of fietsen. Op 1 kilometer afstand zit een treinstation.
Hotel Village ligt aan de voet van de Weyerberg in het centrum van Worpswede. Binnen dit hotel zijn winkeltjes en boetiekjes om lekker te winkelen en er is een bar waar je kan genieten van een heerlijk drankje of snack.
In de buurt van dit hotel vind je verschillende galerieën. Het is daarom een erg goed hotel als je van kunst en cultuur houd. Ook zijn er een aantal restaurants en bars te vinden waar je kan genieten van een hapje of drankje.
Worpsweder Schlösschen zijn appartementen midden in Worpswede. Er zit een lekkere tuin bij en in de omgeving kun je heerlijk wandelen en fietsen. Fietsen worden hier gratis aangeboden dus je kunt Worpswede hier lekker gaan verkennen.
Ieder appartement bevat 1 slaapkamer, een woonkamer, een keuken met vaatwasser en een badkamer met douche. Alles is hier voorzien, want ook het beddengoed en de handdoeken worden hier voor je verzorgd.
Het prachtige kasteel, Hotel Worpsweder Tor, ligt in het stadscentrum van Worpswede. Het heeft een prachtig restaurant met serre en dagelijks verzorgen ze een heerlijk ontbijtbuffet. Ook worden er in het restaurant Duitse en internationale gerechten bereid voor de gasten. In de zomer is er een lekker terras waar je kan genieten van een drankje naar keuze, uit het uitgebreide assortiment.
Om de hoek ligt het mooie Teufelsmoor, waar je heerlijk kan gaan wandelen. Ook zijn er in de buurt een aantal musea te vinden. Tegen een toeslag kun je leuke activiteiten gaan doen zoals een kookles volgen, paardrijden, tennissen of kanovaren.